I denna artikel tar vi upp 10 saker om helfoliering. En helfoliering innebär att hela bilen kläs in i en tunn plastfilm i en snygg färg eller specialdesign.
Nästan alla kan relatera till den härliga känslan av att köra runt i en splitterny bil. Du kan få samma känsla genom att foliera (wrappa) din bil. Wrapping ger dig större valmöjligheter till en lägre kostnad än om du skulle lacka om bilen. Vad bör du då veta innan du bestämmer dig?
Kostnaden
Kostnaden varierar beroende på vilken typ av folie du bestämmer dig för att använda för att klä in bilen och förstås vilken bilmodell du har. De flesta folier har ungefär samma prisklass men det finns några som kan vara dyrare. Det handlar om specialfolier som exempelvis krom, kolfiber och rostfritt stål.
För att helfoliera/wrappa en normalstor bil i en folie ur standardsortimentet får du räkna med en kostnad från 19 000 kronor exklusive moms. Önskar du motiv eller flera färger får istället räkna med en kostnad från 25 000 kronor exklusive moms för den printade folien samt design.
Underhåll
Precis som en lackad yta behöver en folierad yta regelbunden tvättas och underhållas. Genom att följa några enkla råd kommer din bils helfoliering/wrapping både se ny ut och hålla längre.
För att få ut mesta möjliga av din wrapping rekommenderas att du endast handtvättar. Om du använder en högtryckstvätt bör du hålla ett avstånd på cirka 50 cm. Du bör även undvika att spruta vattnet snett från sidan eftersom det kan finnas en risk för att vatten tränger in under kanterna. Låt inte vattnet överstiga 40 grader eftersom värmen kan ”aktivera” folien som då kan börja röra sig.
Folien består av en tunn plastfilm och vinylen klarar de vanligaste rengöringsmedlen men undvik starkare schampo och avfettning. Låt heller inte något medel sitta längre än nödvändigt för att undvika negativ påverkan på folien. Tänk på att tvätta bilen ofta särskilt om den utsätts för mycket vägsalt då det sliter extra mycket på folien.
Hållbarhet
En foliering/wrapping kan hålla under lång tid. Hur hållbar wrappingen är beror på hur den utförts och hur bilen underhålls. Om installationen gjorts på ett korrekt sätt (oftast krävs en professionell installatör) och bilen vårdats med omsorg kan din wrapping hålla i upp till sju år.
Vissa förändringar i färg och lyster kan framstå efter tre-fem år. Tänk också på hur din bil står parkerad. Foliens livslängd kommer förkortas om bilen som står varmt under lång tid, exempelvis om den får stå i solen hela sommaren.
Valmöjligheter
Nu kommer vi till det roliga! Helfoliering/wrapping ger dig oändliga valmöjligheter. Du välja mellan en mängd olika färger, mönster och utseenden. Det finns exempelvis färgskiftande folie och som gör att färgen upplevs olika beroenden på hur ljuset faller på bilen.
Det finns också folier som förställer andra material såsom rostfritt stål, kolfiber och läder. Förutom färg kan du också välja ytskick; glansig, semi glansig, satin eller matt. Ytskiktet kan påverka så att samma färg upplevs på helt olika sätt. Utöver dessa valmöjligheter kan du också få en personlig design skapad.
Ärligt talat – när det kommer till helfoliering/wrapping är det bara fantasin som sätter stop för vad du kan göra.
Marknadsföringsmöjligheter
Marknadsföring handlar om att synas. Ett säkert kort är att wrappa ditt företags bilar i företagets färger, logotyp eller slogan. På det sättet ser du till att fler får kännedom om ditt företag både när företagets bilar är på vägen eller när de står parkerade.
Applicering
En vanlig missuppfattning är att man kan dölja bucklor, rost eller färgsläpp genom att helfoliera/wrappa bilen. En korrekt installerad wrapping ska göras på så ren och slät yta som möjligt för bästa resultat.
Om bilen har skador blir slutresultatet sällan bra. Folien har svårt att fästa på skador och kan inte hjälpa till att dölja ojämnheter. Därför råder vi dig att först reparera eventuella skador och sedan kontakta oss för en foliering.
Borttagning
Om du bestämmer dig för att sälja bilen eller bara vill prova ett annat utseende kan folien tas bort.
Beroende på hur länga folien har suttit och hur den har vårdats kan det vara olika svårt att ta bort folien och framför allt kan det ta olika lång tid.
Det är alltid säkrast att låta den som installerat folien ta bort den. Om installationen gjorts på ett korrekt sätt kommer endast minimalt med limrester finnas kvar på bilen vilket enkelt kan tvättas bort med limborttagningsmedel. Självklart gör vi det samtidigt som vi tar bort folien.
Bilens lack skyddas
Wrapping kan bara göra två saker med den befintliga lack som sitter på bilen – täcka och skydda den. Med det menas att folien kommer att agera som en barriär mellan lacken och väderexponering, stenar, annat skräp samt normalt slitage.
Vänta om bilen nyligen lackerats eller lackförseglats
Vi rekommenderar att du väntar tre månader innan du folierar en nylackerad bil. Detta för att ge lacken en chans att härda och ”avgasa” sig helt. Om du monterar en folie för tidigt finns det risk för att lackens gaser påverkar vinylen negativt. Det kan krävas att man behöver sätta dit en ny. I värsta fall kan lacken släppa när man tar bort folien.
Du behöver vänta med att foliera eller stenskottsskydda din bil även om din bil nyligen fått en lackförsegling. Då behöver du vänta en-två månader. I undantagsfall kan det vara omöjligt att wrappa din bil. Det skulle kunna vara fallet om bilen har genomgått en keramisk lackbehandling.
Vax och lackskydd
Du kan vaxa, polera och lackskydda din wrappade bil precis som om det vore lack med några få undantag. Har du en strukturerad folie såsom rostfritt stål, kolfiber och läder bör du undvika att vaxa, polera och lackskydda. Har du en matt folie eller stenskottsfolie finns det istället lackskydd som är avsedda just för dessa folier.
Här kan du läsa mer om wrapping, bildekor och stenskott.